Cuvânt înainte

Cu voia lui Dumnezeu suntem un popor creștin înca din primele veacuri ale creștinismului, ne-am format ca popor român și creștin deodata. De aceea, în ființa noastră românească, de la început a fost implantată și trairea morală creștină. Am fost și suntem un popor care niciodată nu a cautat să domine pe altii, ba din contră a fost îngăduitor, a dat dovadă de înțelepciune, credință puternică în Dumnezeu și rabdare desăvârșita, aparându-și cu demnitate interesele religios-morale și naționale, aceasta datorită credinței noastre creștin-ortodoxe, care ne-a călăuzit de-a lungul a doua milenii de existență. Bisericile și Mănăstirile noastre Ortodoxe sunt cele mai grăitoare dovezi ale trecutului nostru.

Din șirul acestora face parte și Mănăstirea Hodoș – Bodrog, cea mai veche așezare monastică din țara noastră, cu viață monahala neîntreruptă.

Tinând cont de toate acestea dorim să punem la dispoziția credincioșilor și a vizitatorilor acestei sfinte Mănăstiri, dar și a celor din lumea întreagă, români sau străini, care sunt interesați de a cunoaște valorile religios-morale și istorice ale României, un mic ghid prin care cititorul să-și poată da seama de importanța acestui sfânt locaș pentru păstrarea și întărirea ființei noastre românești și a credinței noastre ortodoxe.

Stareț Protosinghel Grigorie Timiș