Praznicul Schimbării la Față a Domnului, sărbătorit la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

În ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului, 6 august 2023, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie, ca în fiecare an, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cu prilejul hramului Paraclisului de iarnă.

  Alături de Înaltpreasfinția Sa, din sobor au făcut parte și: Arhim. Conf. Dr. Teofan Mada, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Aradului; Protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii; Arhim. Nestor Iovan; Protos. Lect. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural; Protos. Lect. Dr. Nicolae Tang; Pr. Lect. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial; Arhid. Bogdan Noghiu, inspector de protocol instituțional la Centrul Eparhial, Protos. Macarie Deleu și Pr. Lucian Gaidoș de la Parohia Julița, Protopopiatul Lipova.

Cu acest prilej, chiriarhul arădean a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură (pe baza citirilor scripturistice: II Petru 1; Mt. 17). În ilustrarea importanței sărbătorii se subliniază că binecuvântarea strugurilor prefigurează părtășia slavei Împărăției cerești, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

După momentul Axionului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a hirotonit întru diacon pe tânărul Gheorghe-Marius Danciu, unul dintre studenții de excepție ai Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și care, pe lângă preocupările intelectuale și duhovnicești a îndeplinit și funcția de președinte ASCOR Arad vreme de aproape patru ani, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Satu Mare, Protopopiatul Arad.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a acordat cea mai înaltă distincție eparhială, Crucea ,,Sfântul Ierarh Sava Brancovici”, celor mai vechi părinți din obștea Mănăstirii Hodoș-Bodrog, Părintelui Arhim. Nestor Iovan, fost stareț al mănăstirii și Protos. Modest Lombrea, croitor bisericesc, ambii cu o viețuire de peste patru decenii în această mănăstire.

Părintele Nicolae Tang, lector universitar și viețuitor în această mănăstire, a adus cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în numele părintelui stareț, al obștii, al credincioșilor și pelerinilor care trec pragul mănăstirii, arătând că fiecare dintre noi are nevoie de un povățuitor în urcarea pe muntele desăvârșirii, iar episcopul este prin excelență un mistagog și un povățuitor pe calea credinței și a desăvârșirii, calități întruchipate în persoana și lucrarea Părintelui nostru Arhiepiscop. De asemenea, a mulțumit pentru deosebita considerație arătată celor doi părinți ai mănăstirii, cei mai vechi viețuitori, Părintele Arhimandrit Nestor Iovan și Părintele Protosinghel Modest Lombrea, cărora le-a acordat Distincția eparhială ,,Crucea Sf Ierarh Sava Brancovici”. Unul ca un adevărat ctitor al mănăstirii și părinte duhovnicesc al monahilor dar și al credincioșilor, iar celălalt, ca unul care a dus faima mănăstirii în întreaga țară, chiar și peste hotarele ei, prin îndeletnicirea facerii de odăjdii, adusă la treapta de artă.

La sfânta slujbă a participat și domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat o slujbă de pomenire în cripta episcopală pentru vrednicul de amintire episcop al Aradului, Visarion Aştileanu, la 39 de ani de la trecerea la cele veşnice, în anul 1984, tocmai la acest mare praznic. Episcopul Visarion este înmormântat în cripta episcopală de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, alături de alţi ierarhi arădeni.

Protos. Dr. Iustin Popovici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *