PĂRINTELE VENIAMIN STAN A FOST ÎNMORMÂNTAT LA MĂNĂSTIREA HODOȘ-BODROG

Vineri, 15 decembrie 2023, un sobor de preoți și diaconi au oficiat slujba înmormântării Părintelui ieromonah Veniamin Stan de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, care a trecut la cele veșnice după o lungă suferință, la vârsta de 50 de ani.

Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Ierarhul care în urmă cu mai bine de 8 ani de zile l-a hirotonit ieromonah, s-a rugat la căpătâiul Părintelui Veniamin în seara zilei de joi și a rostit un cuvânt de mângâiere în care a amintit calitățile de slujitor și monah pe care le-a avut adormitul în Domnul.

La slujba înmormântării călugărilor Părintele Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și împreună-viețuitor cu cel prohodit, a vorbit în cuvântul său despre parcursul duhovnicesc al Părintelui Veniamin, care întreaga sa viață s-a silit să-și îndeplinească cu multă conștiinciozitate voturile monahale făgăduite la slujba călugăriei. Un cuvânt de mângâiere a rostit și Părintele Iustin Luțai, parohul din satul natal al răposatului, Săpânța, Maramureș, care a însoțit familia și un număr mare de credincioși veniți să-și însoțească pe ultimul drum pe părintele din satul lor.

După slujba de prohodire, Părintele Veniamin a fost înmormântat în cimitirul străvechii Mănăstiri Hodoș-Bodrog, unde își doarme somnul cel de veci, așteptând învierea morților.
Părintele Veniamin Stan s-a născut la data de 20 iunie 1973, în localitatea Săpânța, Jud. Maramureș, din părinții Toader și Maria, primind la botez numele de Ioan.

În satul natal a urmat cursurile școlii gimnaziale, clasele I-X, după care, între anii 1993-1994 a satisfăcut stagiul militar.

În anul 2002, la vârsta de 29 de ani, a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Rohia, Jud. Maramureș, unde, în anul 2006 a fost tuns rasofor, primind numele de ARSENIE. În această perioadă a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal ,,Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, pe care le-a absolvit în anul 2008.

În anul 2008 s-a mutat la Mănăstirea Teiuș, Jud. Caraș-Severin, iar în 11 noiembrie 2011 a fost tuns în monahism primind numele de VENIAMIN.

Între anii 2011-2014 urmează cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ,,Eftimie Murgu” din Reșița, Jud. Caraș-Severin, iar mai apoi, între anii 2017-2019, cursuri de Masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din cadrul Universității ,,Aurel Vlaicu” din Arad.

Din 11 noiembrie 2014 a fost închinoviat la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Jud. Arad. Aici, în 25 martie 2015 a fost hirotonit ierodiacon de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, iar în ziua următoare, 26 martie a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Hodoș-Bodrog, unde a slujit cu multă dăruire până aproape în ziua mutării la viața cea veșnică.

Bunul Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în Împărăţia Sa cea cerească împreună cu aleşii Săi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *